Kinderklimaattop 2020: twee winnende scholen!
De kinderen van de Speel- en Werkhoeve en van de Goede Herderschool zijn de winnaars van de Kinderklimaattop van dit jaar. De Speel- en Werkhoeve ontving de publieksprijs. De Goede Herderschool won de Vakjuryprijs.
De Kinderklimaattop 2020 van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk vond dit jaar voor het derde jaar op rij plaats. Dit keer coronaproof in een gloednieuwe, digitale variant. Zónder samenkomst van alle basisscholen, mét een digitale opening en quiz, een workshop op locatie, een jury vanuit de officiële raadszaal en een prijsvraag om ideeën voor duurzaam vervoer te stimuleren. Met de Kinderklimaattop wil de gemeente kinderen betrekken bij milieu- en duurzaamheidsvraagstukken en hen bewust maken hoe ze zelf duurzaam aan de slag kunnen.
Vier scholen namen deel aan deze Klimaattop: de Speel- en Werkhoeve, De Bron, de Goede Herderschool en De Venen. Ook burgemeester Christiaan van der Kamp was erbij. Hij gaf vanaf zijn werkkamer, met zijn ambtsketen om, het startschot aan deze Kinderklimaattop. Vervolgens testten hij en de ruim 80 leerlingen hun kennis in een digitale duurzame quiz en ging elke school aan de slag met een workshop.
Voorafgaand aan de Kinderklimaattop bedachten de leerlingen manieren om kinderen en hun ouders duurzaam naar school en werk te laten gaan, ook na coronatijd. Daar maakten ze een filmpje van, waar iedereen online op kon stemmen.
Wie waren de winnaars?
De school die tevoren de meeste stemmen kreeg, won de publieksprijs. Er werden maar liefst ruim 3.000 stemmen uitgebracht. De Speel- en Werkhoeve kwam hier als duidelijke winnaar uit de bus en dat levert een prachtig boek op.
Tijdens de Kinderklimaattop bepaalde een vakjury wie de vakjuryprijs zou krijgen. Wethouder Kees Oskam, Esther van der Bor van Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk en Sara Schneeman van de Jonge Klimaatbeweging waren de vakjuryleden. Het werd een nek aan nek-race van alle goede ideeën. Uiteindelijk riep de jury het afgevaardigde groepje uit groep 8 van de Goede Herderschool tot winnaar uit. Met hun idee gebruiken Emily, Amani, Jasmijn en Evi TikTok en andere sociale media om op een makkelijke manier andere leerlingen en hun ouders aan te zetten tot allerlei duurzame maatregelen, zoals duurzaam vervoer.
1.000 euro voor een duurzaam idee op school
Wethouder Oskam vertrok op zijn fiets naar de Goede Herderschool en reikte ter plekke de cheque uit aan de winnaars. Hij benadrukte het belang van de inzet van de leerlingen voor duurzaamheid en moedigde hen aan om hun idee verder uit te werken. De school ontvangt 1.000 euro om de school te verduurzamen. Emily, Amani, Jasmijn en Evi wonnen met hun beste idee kaartjes voor het Spoorwegmuseum!