Bodemonderzoek binnenstad Schoonhoven
In de binnenstad van Schoonhoven heeft van 1778 tot eind jaren 80 een loodwitfabriek gestaan. Hierdoor is de bodem van uw tuin/locatie mogelijk vervuild geraakt met lood. Er zijn in het verleden al bodemonderzoeken gedaan, maar deze onderzoeken waren minder specifiek en hebben geen inzicht gegeven in de loodgehalten op individueel (tuin)niveau. Om dit inzichtelijk te maken start de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) vanaf februari 2025 met een onderzoek. Dit onderzoek is in opdracht van de provincie Zuid-Holland en in samenspraak met de gemeente Krimpenerwaard.
Verleden
De verontreiniging in de binnenstad van Schoonhoven is voor een groot deel ontstaan door activiteiten van de vroegere loodwitfabriek. Loodwit is eeuwenlang gebruik als pigment voor bijvoorbeeld verf. Bij de productie van loodwit werd gebruik gemaakt van paardenmest,
Door het ophogen en bemesten van terreinen met verontreinigde paardenmest is de bodem van de binnenstad van Schoonhoven op veel plekken vervuild geraakt. Maar ook doordat looddeeltjes via de lucht in het water en de bodem terecht zijn gekomen.
De manier waarop het lood zich heeft verspreid, zorgt ervoor dat de vervuiling niet overal hetzelfde is: het ene stuk grond kan sterk vervuild zijn, terwijl een ander stuk bijna geen vervuiling heeft.
Tijdlijn
Na het sluiten van de loodwitfabriek heeft de provincie Zuid-Holland bodemonderzoeken laten uitvoeren om te bepalen in welke mate de bodem verontreinigd is. In 1996 heeft de provincie het besluit genomen dat verder bodemonderzoek nodig is. Naar aanleiding daarvan zijn verschillende maatregelen genomen.
Onderstaande tijdlijn geeft een goed beeld van alle maatregelen die zijn genomen vanaf het eerste bodemonderzoek in 1981 tot aan het komende onderzoek.
In deze rubriek
Klik op de afbeelding om hem te vergroten.
Toekomst
Met het onderzoek dat in februari start, hopen we inzicht te krijgen in de loodgehalten op individueel (tuin)niveau. Het onderzoeksgebied beslaat een groot deel van de binnenstad van Schoonhoven en bestaat uit drie stappen:
- vooronderzoek
- bodemonderzoek
- uitkomst.
Het is ook mogelijk dat na het vooronderzoek geen bodemonderzoek nodig is. Dit is van meerdere factoren afhankelijk. U leest hier meer over bij de veelgestelde vragen.
Bewoners/(mede)eigenaren die binnen het onderzoeksgebied vallen, worden per brief op de hoogte gehouden als dit voor hen van toepassing is. Algemene relevante communicatie verloopt via openbare kanalen zoals: huis-aan-huis kranten, gemeenteberichten en sociale media.
Onderzoeksgebied
Op onderstaande kaart en via deze link kunt u zien of uw locatie valt binnen het onderzoeksgebied.
Alle ‘donkergroene’ adressen vallen binnen het onderzoeksgebied.
Lood en gezondheid
Een aantal jaren geleden zijn de inzichten in de effecten van lood op de gezondheid veranderd, met name bij kinderen tot 7 jaar. Lood kan het lichaam binnenkomen via hand-mondcontact tijdens het buitenspelen of door het eten van groente/fruit die in een met lood verontreinigde grond is geteeld. Bij langdurige blootstelling aan hoge concentraties lood, heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed en hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ.
Voor meer informatie over lood en gezondheid kunt terecht bij de GGD.
Heeft u vragen?
Kijk dan eerst eens bij de veelgestelde vragen. Staat uw antwoord er niet bij of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met de ODMH door een mail te sturen naar: bodemonderzoekschoonhoven@odmh.nl