Veelgestelde vragen
Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar: bodemonderzoekschoonhoven@odmh.nl
Onderzoek algemeen
In de binnenstad van Schoonhoven heeft van 1778 tot de jaren 80 een loodwitfabriek gestaan. Hierdoor is mogelijk een deel van de bodem in de binnenstad van Schoonhoven vervuild met lood. De provincie heeft in 1996 het besluit genomen dat sanering en verder bodemonderzoek nodig is. Er zijn in het verleden al bodemonderzoeken gedaan. Maar deze onderzoeken waren minder specifiek, veel informatie is verouderd en de onderzoeken hebben ook geen inzicht gegeven in de loodgehalten op individueel tuinniveau. Het onderzoek dat in februari start, is de laatste stap in de aanpak van de loodverontreiniging afkomstig van de loodwitfabriek.
De provincie heeft met dit besluit vastgelegd dat er sprake is van bodemverontreiniging en dat verder bodemonderzoek en/of maatregelen nodig zijn. Dit besluit is bij het kadaster geregistreerd. Alle locaties binnen het onderzoeksgebied hebben deze registratie. Met dit onderzoek gaan we voor de locaties vaststellen of deze registratie juist is.
De verontreiniging in de binnenstad van Schoonhoven is voor een groot deel ontstaan door activiteiten van de vroegere loodwitfabriek. De methode van loodwit maken is zeer oud en eeuwenlang nauwelijks veranderd. Loodrollen werden onder invloed van azijnzuur omgezet in loodacetaat en vervolgens onder invloed van kooldioxide en warmte omgezet in loodcarbonaat (loodwit). Voor de warmte werd paardenmest gebruikt. Op klopbanken werd het loodwit gescheiden van de loodrollen. Het ruwe loodwit werd tussen molenstenen vermalen.
Doordat looddeeltjes via de lucht in het water en de bodem terecht zijn gekomen, maar ook door bemesting en door het ophogen van grond die met lood vervuild was, is de bodem op veel plekken in de binnenstad van Schoonhoven vervuild geraakt. De manier waarop het lood zich heeft verspreid, zorgt ervoor dat de vervuiling niet overal hetzelfde is: het ene stuk grond kan sterk vervuild zijn, terwijl een ander stuk bijna geen vervuiling heeft.
Het RIVM en de GGD geven aan dat blootstelling aan bodemlood een risico vormt voor de gezondheid. Dit geldt met name voor jonge kinderen tot 7 jaar en voor mensen die groente/fruit verbouwen in hun tuin en dit eten. Enkele jaren geleden heeft de provincie onderzoek laten doen naar bodemlood in kinderspeelplaatsen en volkstuincomplexen in de hele provincie. Waar het nodig was zijn maatregelen getroffen om de blootstelling aan bodemlood tegen te gaan.
Heeft u vragen over lood en gezondheid? Kijk dan eens op de website van GGD leefomgeving of neem contact op met de GGD.
Dat is zonder onderzoek niet goed in te schatten. Doordat lood een niet gelijkmatige spreiding in de bodem heeft, kan de verontreiniging per tuin sterk verschillen. Daarom is deelname aan dit onderzoek erg belangrijk. Alleen zo kunnen we een beter beeld krijgen van de hoeveelheid lood in de bodem.
Verloop bodemonderzoek
Het onderzoek bestaat uit drie stappen:
- vooronderzoek: dit bestaat uit een bureaustudie en een dronevlucht;
Naar aanleiding van het vooronderzoek bepalen we of er een bodemonderzoek nodig is. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals:
- is er eerder een bodemonderzoek uitgevoerd;
- zijn er eventuele maatregelen getroffen;
- wat is het gebruik (bv tuin) en de inrichting van de locatie (bv verhardingen: gras, tegels)
- bodemonderzoek: het bedrijf dat de grondboringen komt doen, neemt contact met u op om een datum en tijdstip af te spreken. Afhankelijk van de grootte van uw tuin, worden enkele handboringen uitgevoerd. Hierbij gaat een handboor met een diameter van 10 cm ongeveer 50 cm diep de grond in. De loodwaarde van het opgeboorde materiaal wordt direct met een speciaal apparaat (XRF) gemeten en digitaal opgeslagen. Hieruit kunnen nog geen conclusies worden getrokken. Na de grondboringen maken we de boorgaten weer dicht en eventueel verwijderde tegels of klinkers leggen we terug. Het bodemonderzoek duurt 1 à 2 uur.
- uitkomst: Op kantoor worden de waardes van de opgeboorde grond beoordeeld door bodemspecialisten. Met de uitslag van de metingen van het bodemonderzoek kunnen we bepalen of en hoe groot de kans is op blootstelling aan bodemlood. U krijgt binnen een paar weken een brief thuisgestuurd met de uitkomst, onze bevindingen en indien nodig een persoonlijk advies. In deze brief geven we ook enkele gebruiksadviezen hoe u zelf blootstelling aan bodemlood tegen kunt gaan. Deze gebruiksadviezen zijn afgestemd met de GGD.
U ontvangt altijd een brief of er wel/geen bodemonderzoek gaat plaatsvinden. Meer informatie over het bodemonderzoek leest u hier: Ik geef toestemming voor het bodemonderzoek. En dan?
Ten eerste: heel fijn dat u mee wilt werken aan het onderzoek. Het onderzoeksbureau dat de grondboring uitvoert neemt binnen een paar weken contact met u op. Samen plannen jullie een datum en tijd in om het bodemonderzoek uit te voeren. Meer informatie staat vermeld in de brief die u hebt gekregen of nog krijgt.
Het vooronderzoek wordt uitgevoerd door de ODMH in opdracht van de provincie Zuid-Holland en in afstemming met de gemeente Krimpenerwaard.
Het bodemonderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd onderzoeksbureau in opdracht van de ODMH.
Ja, daarom neemt het onderzoeksbureau contact met u op. Zij plannen met u een datum en tijdstip in. Het bodemonderzoek duurt ongeveer 1 tot 2 uur.
Het bodemonderzoek duurt 1 tot 2 uur. Afhankelijk van de grootte van uw tuin.
Onderzoeksgebied
Alle locaties die in aanmerking komen voor het bodemonderzoek, krijgen een brief. Heeft u (nog) geen brief ontvangen? Dat kan. We voeren het onderzoek gefaseerd uit.
Op de kaart of via deze link kunt u zien of uw tuin/locatie valt onder het onderzoeksgebied.
Komt u er niet uit, stuur dan een mail naar de ODMH.
Jazeker. Alle bewoners die in aanmerking komen voor het bodemonderzoek hebben een brief van ons gekregen, of krijgen deze nog. Eigenaren van huurwoningen krijgen een kopie van alle brieven zodat ook zij op de hoogte zijn.
Eerdere onderzoeken waren minder specifiek en veel informatie is verouderd. De onderzoeken hebben ook geen inzicht gegeven in de loodgehalten op individueel tuinniveau. Met uw medewerking krijgen we een duidelijk en actueel inzicht in de loodgehalten in de tuinen. Zonder deze gegevens kan niet worden beoordeeld of er mogelijke risico’s zijn voor de gezondheid. Ook helpt u mee uw leefomgeving toekomstbestendig te maken voor volgende generaties/bewoners.
Hier vindt u meer informatie over lood en gezondheid.
We voeren het bodemonderzoek in fasen uit. In de brief die wij u sturen om mee te doen met het onderzoek, staat voor wanneer wij graag een reactie van u ontvangen.
Lood en gezondheid
Kinderen krijgen vaak looddeeltjes binnen via hand-mondcontact (denk aan buitenspelen met aarde/zand). Maar ook door het eten van groente/fruit uit eigen tuin is de kans om lood binnen te krijgen aanwezig. Daarom is het belangrijk om deel te nemen aan het onderzoek. Door mee te doen aan het onderzoek, krijgt u inzicht in de werkelijke bodemsituatie van uw tuin, hoe groot de kans op blootstelling aan bodemlood is en of maatregelen nodig zijn.
Het RIVM en de GGD geven aan dat blootstelling aan bodemlood een risico vormt voor de gezondheid. Dit geldt met name voor jonge kinderen tot 7 jaar en voor mensen die groente/fruit verbouwen in hun tuin en dit eten.
Heeft u vragen over lood en gezondheid? Kijk dan eens op de website van GGD leefomgeving of neem contact op met de GGD.
Dat kan, mits de groente/het fruit geteeld wordt in bakken met schone aarde. En was de groente/het fruit goed voor u het eet.
Ja, dat kan zeker. Door onderstaande gebruiksadviezen van de GGD op te volgen kunt u loodinname voorkomen:
- bedek de grond waar kinderen spelen met bijvoorbeeld gras, grind of tegels;
- heeft u een zandbak in de tuin? Vul die met schoon zand;
- laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen en voor ze gaan eten;
- was uw handen na het tuinieren;
- eet u groente/fruit uit een moestuin? Kweek alleen in bakken met schone aarde en was voor het eten de groente/het fruit goed;
- zorg ervoor dat er zo min mogelijk grond in huis komt door uw schoenen bij de deur uit te doen;
- maak uw huis regelmatig schoon door te stofzuigen en/of te dweilen, vooral als er grond naar binnen is gekomen.
De kans dat een huisdier ziek wordt door lood uit de grond is vrij klein. Let wel op dat bijvoorbeeld honden niet te veel wroeten in (mogelijk) verontreinigde grond.