Lood en gezondheid
Kinderen krijgen vaak looddeeltjes binnen via hand-mondcontact (denk aan buitenspelen met aarde/zand). Maar ook door het eten van groente/fruit uit eigen tuin is de kans om lood binnen te krijgen aanwezig. Daarom is het belangrijk om deel te nemen aan het onderzoek. Door mee te doen aan het onderzoek, krijgt u inzicht in de werkelijke bodemsituatie van uw tuin, hoe groot de kans op blootstelling aan bodemlood is en of maatregelen nodig zijn.
Het RIVM en de GGD geven aan dat blootstelling aan bodemlood een risico vormt voor de gezondheid. Dit geldt met name voor jonge kinderen tot 7 jaar en voor mensen die groente/fruit verbouwen in hun tuin en dit eten.
Heeft u vragen over lood en gezondheid? Kijk dan eens op de website van GGD leefomgeving of neem contact op met de GGD.
Dat kan, mits de groente/het fruit geteeld wordt in bakken met schone aarde. En was de groente/het fruit goed voor u het eet.
Ja, dat kan zeker. Door onderstaande gebruiksadviezen van de GGD op te volgen kunt u loodinname voorkomen:
- bedek de grond waar kinderen spelen met bijvoorbeeld gras, grind of tegels;
- heeft u een zandbak in de tuin? Vul die met schoon zand;
- laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen en voor ze gaan eten;
- was uw handen na het tuinieren;
- eet u groente/fruit uit een moestuin? Kweek alleen in bakken met schone aarde en was voor het eten de groente/het fruit goed;
- zorg ervoor dat er zo min mogelijk grond in huis komt door uw schoenen bij de deur uit te doen;
- maak uw huis regelmatig schoon door te stofzuigen en/of te dweilen, vooral als er grond naar binnen is gekomen.
De kans dat een huisdier ziek wordt door lood uit de grond is vrij klein. Let wel op dat bijvoorbeeld honden niet te veel wroeten in (mogelijk) verontreinigde grond.
Voor specifieke vragen over gezondheidsrisico’s, helpt de GGD u graag verder.
De GGD heeft een aantal eenvoudige adviezen opgesteld. Met onderstaande adviezen zorgt u ervoor dat u en uw kinderen zo min mogelijk in contact komen met looddeeltjes en zo de inname beperken. Heeft u vragen over lood en gezondheid? Kijk dan eens op de website van GGD leefomgeving of neem contact op met de GGD.