Verloop bodemonderzoek
Het onderzoek bestaat uit drie stappen:
- vooronderzoek: dit bestaat uit een bureaustudie en een dronevlucht;
Naar aanleiding van het vooronderzoek bepalen we of er een bodemonderzoek nodig is. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals:
- is er eerder een bodemonderzoek uitgevoerd;
- zijn er eventuele maatregelen getroffen;
- wat is het gebruik (bv tuin) en de inrichting van de locatie (bv verhardingen: gras, tegels)
- bodemonderzoek: het bedrijf dat de grondboringen komt doen, neemt contact met u op om een datum en tijdstip af te spreken. Afhankelijk van de grootte van uw tuin, worden enkele handboringen uitgevoerd. Hierbij gaat een handboor met een diameter van 10 cm ongeveer 50 cm diep de grond in. De loodwaarde van het opgeboorde materiaal wordt direct met een speciaal apparaat (XRF) gemeten en digitaal opgeslagen. Hieruit kunnen nog geen conclusies worden getrokken. Na de grondboringen maken we de boorgaten weer dicht en eventueel verwijderde tegels of klinkers leggen we terug. Het bodemonderzoek duurt 1 à 2 uur.
- uitkomst: Op kantoor worden de waardes van de opgeboorde grond beoordeeld door bodemspecialisten. Met de uitslag van de metingen van het bodemonderzoek kunnen we bepalen of en hoe groot de kans is op blootstelling aan bodemlood. U krijgt binnen een paar weken een brief thuisgestuurd met de uitkomst, onze bevindingen en indien nodig een persoonlijk advies. In deze brief geven we ook enkele gebruiksadviezen hoe u zelf blootstelling aan bodemlood tegen kunt gaan. Deze gebruiksadviezen zijn afgestemd met de GGD.
U ontvangt altijd een brief of er wel/geen bodemonderzoek gaat plaatsvinden. Meer informatie over het bodemonderzoek leest u hier: Ik geef toestemming voor het bodemonderzoek. En dan?
Ten eerste: heel fijn dat u mee wilt werken aan het onderzoek. Het onderzoeksbureau dat de grondboring uitvoert neemt binnen een paar weken contact met u op. Samen plannen jullie een datum en tijd in om het bodemonderzoek uit te voeren. Meer informatie staat vermeld in de brief die u hebt gekregen of nog krijgt.
Het vooronderzoek wordt uitgevoerd door de ODMH in opdracht van de provincie Zuid-Holland en in afstemming met de gemeente Krimpenerwaard.
Het bodemonderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd onderzoeksbureau in opdracht van de ODMH.
Ja, daarom neemt het onderzoeksbureau contact met u op. Zij plannen met u een datum en tijdstip in. Het bodemonderzoek duurt ongeveer 1 tot 2 uur.
Het bodemonderzoek duurt 1 tot 2 uur. Afhankelijk van de grootte van uw tuin.
Het resultaat van het bodemonderzoek volgt binnen enkele weken. Wij brengen u schriftelijk op de hoogte van de uitkomst, onze bevindingen en indien nodig een persoonlijk advies.
Wij maken onderscheid in drie uitkomsten:
- de aangetroffen loodgehalten in uw tuin leveren geen risico’s op bij het gebruik van de tuin. Maatregelen zijn niet nodig;
- het loodgehalte in uw tuin is enigszins verhoogd. Wij raden u daarom aan de gebruiksadviezen van de GGD op te volgen;
- De aangetroffen loodgehalten geven aanleiding tot risico’s. De daadwerkelijke risico’s hangen af van de inrichting van de tuin. U ontvangt van ons een persoonlijk advies. Wij raden u ook aan de gebruiksadviezen van de GGD op te volgen.
In sommige gevallen zijn tijdelijke beveiligingsmaatregelen nodig om risico’s tegen te gaan. Dit is maatwerk en sterk afhankelijk van de inrichting en het gebruik van uw tuin.
Dit is maatwerk en sterk afhankelijk van de inrichting en het gebruik van uw tuin. Mocht dit voor u van toepassing zijn, dan worden de mogelijkheden met u besproken.
De provincie zorgt, in overleg met de GGD, voor het aanbrengen van tijdelijke beveiligingsmaatregelen. Deze zijn gericht op het wegnemen van de gezondheidsrisico’s voor u en uw gezin.
Nee, het totale onderzoek kost u nu helemaal niets.
Het vliegen met een drone is in Nederland aan strikte voorwaarden gebonden, die gelden onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ook mag niet iedereen zomaar met een drone vliegen. Onze dronepiloten zijn gediplomeerd en dus ook op de hoogte van de privacy aspecten bij drone-inzet. Deze aspecten zijn opgenomen in een Data Protection Impact Assessment(DPIA). De gemaakt dronebeelden worden alleen gebruikt voor dit onderzoek.
Binnenkort kunt u hier het DPIA inzien.
Alle gegevens die tijdens het onderzoek worden verzameld, worden vertrouwelijk behandeld. Uw persoonlijke gegevens worden niet openbaar gemaakt. De uitkomsten van het onderzoek worden beschikbaar gesteld via de Atlas Midden-Holland
Meer informatie over de AVG leest u in de DPIA die binnenkort beschikbaar is.
U heeft, als verkopende partij, altijd een informatieplicht over de ‘omstandigheden’ van het huis dat u verkoopt. Bij de situatie binnenstad Schoonhoven heeft de provincie het besluit genomen dat sanering en verder bodemonderzoek nodig is. Dit besluit is kadastraal vastgelegd en is bekend bij notarissen en makelaars. Door mee te doen aan het bodemonderzoek, krijgt u inzicht in de werkelijke situatie op uw perceel (wat de blootstelling is aan bodemlood en of maatregelen wenselijk zijn). Wat dit doet voor de waarde van uw huis, is bij ons niet bekend.