Op veel locaties in Nederland zit lood in de bodem. Zo ook in onze regio. Looddeeltjes hebben zich verspreid via de lucht en het water, maar ook door bemesting of door het ophogen met grond/slib die met lood vervuild was. De manier van verspreiding zorgt ervoor dat de vervuiling niet overal hetzelfde is. Het ene stuk grond kan sterk vervuild zijn, terwijl een naastgelegen stuk bijna geen vervuiling heeft. Dit noemen we diffuus lood. Dit maakt het extra lastig om loodvervuiling aan te pakken.
In de atlas bodeminformatie kunt u bekijken hoe het met de bodemkwaliteit in uw omgeving (regio Midden-Holland) is gesteld. Er is ook een kaart specifiek voor lood in de bodem beschikbaar. Hierop staat de te verwachten bodemkwaliteit aangegeven in relatie tot de GGD-adviezen ten aanzien van loodconcentraties.
Wilt u deze kaartlaag bekijken volg dan de volgende stappen:
Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid, vooral bij kinderen tot 7 jaar. Te veel aan lood kan slecht zijn voor de ontwikkeling van hun hersenen. Daarom is het van belang dat zij hiervan zo min mogelijk binnenkrijgen.
De kans op loodinname is het grootst door:
De kans op loodinname kunt u vrij eenvoudig beperken door onderstaande gebruiksadviezen op te volgen.
Heeft u nog vragen over lood en gezondheid? Neem dan contact op met de GGD, team Medische Milieukunde, door een mail te sturen naar: mmk@ggdhm.nl .
Heeft u vragen over lood in de bodem? Neem dan contact op met de Omgevingsdienst Midden-Holland door een mail te sturen naar: info@odmh.nl of bel met: 088 54 50 000.
Heeft u vragen over loden drinkwaterleidingen? Kijk dan op: Oasen of Dunea
Op de website van de Provincie Zuid-Holland vindt u naast algemene informatie over lood, ook een informatiebrochure (pdf, 270 kB) en uitgebreidere rapporten.