Veelgestelde vragen
U moet een gecertificeerde asbestsaneerder inschakelen voor het verwijderen van asbesthoudende materialen die niet overeenkomen met de genoemde materialen onder ‘wat mag ik zelf verwijderen' of als u meer dan 35 m² wilt verwijderen.
Ook moet er in die situaties een asbestinventarisatierapport opgesteld worden. Alleen een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf mag dergelijke rapporten opstellen.
Als u de saneringswerkzaamheden zelf niet wilt verrichten dan kunt u vanzelfsprekend ook een gecertificeerd bedrijf inschakelen.
Op www.ascert.nl vindt u alle gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven in Nederland.
De volgende werkzaamheden aan asbesthoudende materialen mag u onder bepaalde voorwaarden zelf uitvoeren:
- het verwijderen van geschroefde hechtgebonden asbesthoudende (golf)platen (geen dakleien). Het gaat om asbesthoudend plaatmateriaal uit woningen of bijgebouwen op uw eigendom, die niet bedoeld zijn of gebruikt worden voor uw beroep of bedrijf. U mag per kadastraal perceel maximaal 35 m² zelf verwijderen.
- het verwijderen van vloertegels en of niet gelijmde vloerbedekking met asbestvezels met een maximum van 35 m² per kadastraal perceel. Het gaat om asbesthoudende vloerbedekking uit woningen of bijgebouwen op uw eigendom, die niet bedoeld zijn of gebruikt worden voor uw beroep of bedrijf.
Voor bovenstaande gevallen dient u minimaal 5 werkdagen voor het uitvoeren van de (sloop)werkzaamheden uw sloopmelding in. Voor de overige (sloop)werkzaamheden geldt een termijn van 28 werkdagen. Kijk op ‘Sloopmelding doen’ hoe u een sloopmelding aanlevert. Let op! U mag alleen onbeschadigde materialen zelf verwijderen.
Relevante regelgeving
Kijk op ‘Relevante wet- en regelgeving’ voor de spelregels die gelden als u asbest wilt verwijderen.
Geheel of gedeeltelijk slopen
Bent u van plan om een woning of bijgebouw geheel of gedeeltelijk te slopen? Als het betreffende pand is gebouwd voor 1 januari 1994 moet u hiervoor altijd een asbestinventarisatierapport op laten stellen door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Is het gebouw van na 1 januari 1994 mag u ervan uitgaan dat er geen asbesthoudende producten zijn verwerkt. Als uit de asbestinventarisatie blijkt dat er vermoedens zijn van verborgen asbesthoudende materialen moet u (voorafgaande aan het aanleveren van een sloopmelding) deze vermoedens laten onderzoeken als u aan die onderdelen werkzaamheden gaat (laten) uitvoeren.
Waar lever ik het asbesthoudende materiaal in?
Onder vertoon van (een kopie van) de afrondingsbrief van de ODMH kunt u plastic verpakkingsmateriaal krijgen bij het gemeentelijk afvalbrengstation van uw gemeente voor het inpakken van asbesthoudende materialen, zie de vraag over het indienen van een sloopmelding.
Let op! Het is verboden asbesthoudende materialen te breken of te beschadigen, hierdoor kunnen asbestvezels vrij komen.
U moet de brief van de ODMH kunnen tonen als u het ingepakte asbesthoudende materiaal inlevert!
ODMH kunnen tonen als u het ingepakte asbesthoudende materiaal inlevert!
Een sloopmelding kunt u digitaal indienen via het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u DigiD of eHerkenning nodig. DigiD is voor particulieren, eHerkenning voor bedrijven. Via het Omgevingsloket kunt u de status van uw melding volgen.
Bent u niet in staat om digitaal een melding te doen kunt u een meldingsformulier opvragen via dit formulier. Stuur het meldingsfomulier op naar de ODMH, Postbus 45, 2800 AA te Gouda. U kunt de melding ook inleveren op het adres Thorbeckelaan 5, 2805 CA te Gouda.
Voor de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas behandelt de ODMH uw sloopmelding. Heeft u vragen heeft over het verloop van uw sloopmelding neem dan contact op met de ODMH, afdeling Bouw en woningtoezicht, via 088 54 50 001.
Let op! Zonder sloopmelding is het verboden om te starten met het verwijderen van asbest. U bent in overtreding als u asbest verwijdert zonder sloopmelding en daarmee riskeert u een (fikse) boete.