Slim energiebesparen met de Datalogger
Slim energie besparen begint met inzicht in uw energieverbruik. Omgevingsdienst Midden-Holland biedt ondernemers de kans om gratis inzicht te krijgen in de inregeling van de stook- en luchtbehandelingsinstallatie met behulp van de datalogger. Door uw installaties optimaal in te regelen, bespaart u al snel 10 tot 30% op uw energierekening. Onze datalogger geeft inzicht in de inregeling en met ons meetrapport bieden onze energiespecialisten u handvatten om energie te besparen.
Wie stookt? De ketel of de Baas?
Wij zien dat bij veel bedrijven klimaat-en ventilatie installaties (nog) niet optimaal zijn ingeregeld. Zo wordt er soms onnodig verwarmd, gekoeld of lucht ververst terwijl panden gesloten zijn. Dit komt voor in de koudere maanden, en tijdens feest- en vakantiedagen maar ook wanneer panden voor werknemers gesloten zijn.
Wat is een datalogger?
Een datalogger (zie foto) is een meetinstrument ter grootte van een koffer waaruit maximaal acht sensoren worden geleid. Deze sensoren meten de temperaturen van bijvoorbeeld:
- cv-leiding
- de boiler
- gekoeld-waterleiding / koelinstallatie
- temperatuur van de lucht uit de luchtbehandelingsinstallatie
Deze informatie wordt dagelijks draadloos doorgegeven aan Omgevingsdienst Midden-Holland. Uit de geregistreerde gegevens blijkt bijvoorbeeld wanneer de installatie aan staat en of de instellingen zoals een optimalisatieregeling en een overwerkschakelaar juist werkt. Onze energiespecialisten zien dan welke besparingen er mogelijk zijn en verwerken de meetresultaten voor u in een overzichtelijk advies.
Wanneer en voor welke gebouwen is de datalogger geschikt?
Eigenlijk is de datalogger voor ieder gebouw interessant, ook als er geen klachten zijn over de klimaathuishouding. Installateurs stellen installaties over het algemeen ruim in, zodat er minder snel klachten zijn over het klimaat in het gebouw. Hierdoor wordt er onnodig veel energie verbruikt, bijvoorbeeld voor of na sluitingstijd. Door de installatie beter af te stellen, rekening houdend met het gebruik van het gebouw, kan veel energie én geld worden bespaard zonder dat u hiervoor comfort inlevert. De datalogger is vooral interessant voor ieder gebouw met een conventioneel verwarmingssysteem en een jaarlijks energieverbruik van meer dan 10.000 m³ aardgas.
Hoe werkt de plaatsing?
Na het maken van een afspraak, komt één van onze energiespecialisten bij u langs voor de installatie van de datalogger. Dit duurt ongeveer een half uur. De datalogger blijft één tot twee weken meten. Er moeten minimaal twee weekenden in de meetperiode zitten. Nadat we de resultaten hebben geanalyseerd, ontvangt u van ons een rapportage.
Wie is verantwoordelijk voor het resultaat?
Als de resultaten bekend zijn bent u zelf verantwoordelijk om de instellingen te optimaliseren. U schakelt bij afwijkingen uw eigen installatiebureau in om te zorgen dat uw installatie juist wordt ingeregeld. Pas dan wordt verder onnodig verbruik voorkomen en energiebesparing gerealiseerd. Dit is altijd energie-efficiënt, maar vaak ook comfort verhogend.
Afhankelijk van het jaarverbruik van elektriciteit (meer dan 50.000 kWh) en gas (meer dan 25.000 m³) bent u verplicht om maatregelen te treffen die volgens de datalogger zorgen voor energiebesparing. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, u bespaart er ook veel geld mee. De daadwerkelijke besparing wordt uiteindelijk zichtbaar bij het vergelijken van verbruiken.
Doet u mee?
Bent u ook benieuwd naar het gedrag van uw installatie en of u direct kunt besparen? Voor meer informatie of aanmelding voor een plaatsing van de datalogger stuurt u een e-mail naar info@odmh.nl.