Stookwijzer
De Stookwijzer geeft advies over wanneer mensen beter geen houtvuur kunnen maken. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de luchtkwaliteit. De Stookwijzer kan helpen om overlast voor de omgeving te beperken.
Stookalert voorlopig stopgezet
Naar aanleiding van de vernieuwde Stookwijzer en het lanceren van de app, is het stookalert gepauzeerd. Er is namelijk overlap ontstaan in de mogelijkheden van beide instrumenten en we willen verwarring voorkomen. Net als het stookalert geeft de vernieuwde Stookwijzer vroeg op de dag informatie over een mogelijk negatief advies over houtstook later op de dag. Nu de vernieuwde Stookwijzer tenminste zes uur vooruitkijkt, en het advies voor de periode daarna niet meer verandert, wordt een belangrijke functie van het stookalert door de Stookwijzer ingevuld.
Waarom is er een Stookwijzer?
De Stookwijzer moet bijdragen aan het verminderen van overlast door houtrook. Uit RIVM-onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de overlastmeldingen wordt gedaan bij een windkracht van 2 of minder. Daarom geeft de Stookwijzer in dat geval code rood. Als het harder waait dan windkracht 2 kijkt de Stookwijzer ook naar de luchtkwaliteit, gebaseerd op de luchtkwaliteitsindex voor PM2,5 (LKI-PM2,5). Het advies geldt advies voor tijdblokken van 6 uur. Bovendien staan de adviezen voor ten minste een periode van 6 uur vooruit vast. Zo weet iemand die van plan is hout te stoken ruim van tevoren wat het advies is van de Stookwijzer. De Stookwijzer doet ook een verwachting over de komende 24 uur.